Rondreis Zuid Afrika zelf regelen

Wij zijn zelf diverse malen in Zuid Afrika geweest. Een ding is zeker: je kan een dergelijke rondreis prima zelf regelen en doen.

Rondreis Zuid Afrika zelf regelen

Wil jij naar Zuid Afrika op reis en twijfel je nog of je deze reis zelf gaat regelen of dat je een Rondreis Zuid Afrika zelf regelengespecialiseerde reisorganisatie inschakelt? Wij denken dat veel mensen onderschatten hoe eenvoudig het regelen van een rondreis Zuid Afrika is. Daarnaast kan je veel kosten besparen (zie onderaan deze pagina) door zelf even wat tijd in het regelen van een reis te steken. Als ik heel eerlijk ben vond ik het plannen van de reis al enorm veel voorpret voor de daadwerkelijke vakantie naar Zuid Afrika.

Het zelf samenstellen vraagt wat uitzoekwerk, maar een reis naar Zuid Afrika zelf regelen is erg leuk, zeker als je daarna een top vakantie hebt. Maar wat zijn dan de belangrijkste stappen voor een rondreis Zuid Afrika zelf regelen?

Stap 1: Bepaal de periode waarin je wilt gaan

Rondreis Zuid Afrika zelf regelen

Niet in ieder jaargetijden zijn dieren even goed te zien

Wanneer je een rondreis Zuid Afrika wilt maken, dan is het belangrijk om te weten wanneer je dit wilt doen. Als je in de Nederlandse zomermaand gaat, dan is het in Zuid Afrika winter en zijn bepaalde delen van het land misschien minder geschikt. Ga je daarentegen in een periode van het jaar waar de Zuid Afrikaners vrij zijn, dan zal je zien dat de prijzen aanzienlijk hoger liggen.

 

Stap 2: Bepaal de reisduur

Door voor jezelf scherp te hebben hoe lang je wilt en kunt gaan, weet je ook wat je uiteindelijk wel en niet kan doen en kan zien. Het heeft geen zin om te proberen om heel Zuid Afrika in 2 weken te zien. Daarvoor is het land echt te groot.

 

Tips van Reis naar Zuid Afrika

Enkele tips voor een rondreis Zuid Afrika op basis van onze eigen ervaringen.

 • De beste reisperiodes om Zuid Afrika te bezoeken zijn: maart t/m mei (Zuid Afrikaans najaar) en september t/m november
 • Wil je in de Nederlandse zomervakantie gaan? let dan even op je kleding. In het Noord-Oosten is de temperatuur nog steeds heerlijk, maar in de Kaap kan het tussen de 15 en 20 graden zijn en ‘s nachts flink afkoelen.
 • Belangrijke Zuid Afrikaanse vakantie weken zijn:
  • de laatste week van maart en de eerste 2 weken van april
  • de eerste 3 weken van juli
  • de eerste week van oktober
  • de laatste 3 weken van december en de eerste 1-2 weken van januari

We hebben het bij stap 1 en 2 gehad over de duur van de reis en in welk jaargetijde. Om een reis door Zuid Afrika te maken is misschien wel het allerbelangrijkste dat je zelf van te voren goed bepaalt wat je graag wilt zien.

Stap 3: wat wil je graag zien?

Stel voor jezelf een lijstje op met bezienswaardigheden in Zuid Afrika die je graag wilt zien. Veel bezochte bezienswaardigheden zijn het Kruger Park (goed te combineren met de Panoramaroute), Kaapstad en Addo Elephant park. Tip van reis naar Zuid Afrika: 

 • bekijk onze interactieve kaart. Hier vind je talloze bezienswaardigheden en ook per regio.
 • wij hebben ook een aantal reisvoorstellen geschreven die jullie wellicht zo kunnen overnemen. Bekijk eens deze pagina.

 

Stap 4: ga afstrepen, maak een programma en reisroute

Hoe vervelend ook, maar waarschijnlijk heb je hiervoor veel te veel bezienswaardigheden aangestreept. Zuid Afrika is een erg groot land en wanneer je veel van dit land wilt zien, dan heb je ook veel tijd nodig. Een rondreis Zuid Afrika zelf samenstellen is het meest makkelijk wanneer je hoogtepunten kiest die enigszins bij elkaar in de buurt liggen (tenzij je voldoende tijd hebt). Stel een globaal programma met het aantal dagen dat je hebt op.

Probeer vanuit hier je rondreis Zuid Afrika samen te stellen en te plannen. Welke plaatsen, bijzondere plekken en wildparken wil je onder andere bezoeken tijdens je verblijf en hoe lang wil je overal verblijven.

Tip: veel mensen willen graag naar het Kruger Park, met name vanwege de naam. Er zijn echter parken die zeker zo mooi zijn, zoals HluHluwe en Pilanesberg. Door je tijd in Kruger National Park wat te beperken, win je extra tijd verderop in je reis. 

Wanneer je in beeld hebt hoe lang je op vakantie wilt naar Zuid Afrika en wat je wilt gaan doen tijdens je reis, dan is de volgende stap om je route te bepalen. Hier wil je onder andere naar de reisafstanden kijken tussen de diverse plaatsen. Hou daarbij rekening dat de wegen in Zuid Afrika goed zijn, maar dat niet altijd alles even snel gaat.

Tip van Reis naar Zuid Afrika: door een binnenlandse vlucht te maken, bijvoorbeeld vanuit Johannesburg naar Kaapstad, of vanuit Durban naar Port Elizabeth, kan je veel kilometers overbruggen. 

Nu je de voorgaande stappen bekeken hebt en voor jezelf een reisroute hebt vastgesteld is het tijd om een aantal belangrijke zaken vast te leggen. Hoe eerder je dit kan doen, hoe goedkoper het geheel vaak wordt. Hier begint dus pas echt het zelf regelen van je rondreis.

Stap 5: boek de vliegtickets Zuid Afrika

Een van de belangrijkste zaken om snel te regelen zijn de vliegtickets. Er zijn diverse websites waar je eenvoudig vliegtickets Zuid Afrika kunt boeken. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar WTC of naar Cheaptickets. WTC is voor onze vaak de goedkoopste optie. Tip van Reis naar Zuid Afrika: wij vinden de site van Cheaptickets beter. Deze geeft namelijk een fraai overzicht van de kosten per ticket per dag, wanneer je ook een dag eerder of later gaat. Je kan dan heel eenvoudig tickets vergelijken en daarbij tegen lagere kosten een iets langere vakantie regelen. Heb je tijdens je rondreis een binnenlandse vlucht nodig, dan is dit ook het moment om deze te boeken.

Camper in Zuid Afrika

Stap 6: een auto huren

Er zal vrijwel niemand zijn die op rondreis door Zuid-Afrika gaat en die dit via openbaar vervoer doet. Het beste is het dan ook om te gaan voor autohuur in Zuid Afrika. Dat kan je ook in Nederland al regelen en dat zal over het algemeen een stuk goedkoper zijn. Wij hebben zelf goede ervaringen met Hertz, omdat deze goed en goedkope autohuur biedt. Wil je liever meerdere partijen tegelijk vergelijken, dan kan je niet om een partij als Easyterra heen.

Partijen als World Ticket Center of Book and Drive zijn echter ook prima. Voor bepaalde delen van Zuid Afrika is een 4×4 auto zeer wenselijk. Als je bijvoorbeeld Baviaanskloof, of richting Namaqualand gaat, dan is een 4×4 zelfs noodzakelijk Tip van Reis naar Zuid Afrika: met een hogere auto zie je vaak meer dieren dan wanneer je een standaard auto hebt. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

 

Stap 7: accommodatie Zuid Afrika vastleggen

Het kan verstandig zijn om een aantal accommodaties vast te leggen. Bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds laat aankomt, dan kan het handig zijn om dichtbij het vliegveld een hotel te nemen. Wij hebben goede ervaringen met het Premier Hotel op O.R. Tambo. Kom je in de ochtend in Zuid Afrika aan, dan kan je meteen met de huurauto in Zuid Afrika op pad. Onze accommodatie tips over Zuid Afrika:

 • Ga je richting het Kruger Park en heb je wat tijd? Een leuke overnachtingsplek is Millies Trout Farm.
 • Veel accommodatie kan je ter plekke regelen. Wij hadden een Lonely Planet mee van Zuid Afrika, Lesotho en Swaziland. Hier staan veel goede (en vaak ook goedkope) tips in.
 • Leg huisjes in de wildparken, zoals Kruger Park, van te voren vast, om niet voor verrassingen te komen staan. De meeste parken zijn te boeken via Sanparks

 

Stap 8: regel vaccinaties

Ga je voor het eerst een verre reis maken? Dan kan het zijn dat je vaccinaties nodig hebt. In sommige gebieden van Zuid Afrika komt malaria voor. Laat je tijdig informeren door de apotheek.

Bekijk leuke activiteiten in Kruger Park

Bekijk leuke activiteiten in Kaapstad

Bekijk leuke activiteiten in omgeving Durban

Hier kunt u de inhoud definiëren dat binnen het huidige tabblad zal worden geplaatst.

Bekijk leuke activiteiten in omgeving Stellenbosch

Bekijk leuke activiteiten in omgeving Johannesburg

Kosten van een rondreis Zuid Afrika zelf regelen

Wil je weten wat reizen naar Zuid Afrika kosten wanneer je dit zelf regelt? Hieronder staan de kosten van onze reis nader gespecificeerd. Wij hebben deze reis in 2010 gemaakt en de prijzen die wij toen betaalden regelmatig opnieuw bekeken. Wil je een rondreis Zuid Afrika zelf regelen, dan kan je nog steeds deze prijzen hanteren, want in de zomer van 2020 bleken deze prijzen nog verrassend actueel en representatief. Veel plezier bij het uitzoeken en boeken van de reis. Heb je tips voor ons? Laat het dan weten via info@reisnaarzuidafrika.nl

 

26 daagse reis Zuid Afrika voor 2 personenPrijsGeregeld via
Retourvlucht Zuid Afrika€ 1.498 
Autohuur middenklasser€ 251 
Overnachting in Pretoria (2 nachten)€ 79 
Overnachting in Graskop (2 nachten)€ 50Ter plekke
Overnachting in Krugerpark (3 nachten)€ 210Via SAN parks
Overnachting in Saint Lucia (2 nachten)€ 40Ter plekke
Overnachting voet Sani Pass (1 nacht)€ 15Ter plekke
Overnachting Drakensbergen (2 nachten)€ 40Ter plekke
Overnachting Pretoria (1 nacht)€ 30 
Vlucht naar George€ 170 
Autohuur middenklasser (10 dagen)€ 180 
Overnachting Tsitsikama national park (3 nachten)€ 108Via SAN parks
Overnachting Knysna (1 nacht)€ 20Ter plekke
Overnachting Oudshoorn (1 nacht)€ 20Ter plekke
Overnachting Stellenbosch (4 nachten)€ 80Ter plekke
Terugvlucht Kaapstad-Johannesburg€ 170 
Overnachting bij Pilanesberg (3 nachten)€ 45Ter plekke
Autohuur middenklasser (4 dagen)€ 78 
Toegang Kruger Park (4 dagen)€ 0Bij overnachtingsprijs
Nachtrit Krugerpark€ 30Ter plekke
Excursie Saint Lucia€ 50Ter plekke
Excursie Sani Pas€ 50Ter plekke
Toegang Drakensbergen€ 0Ter plekke
Excursie Struisvogelfarm€ 10Ter plekke
Wijn proeven (3 keer)€ 60Ter plekke
Toegang Pilanesberg (2 keer)€ 24Ter plekke
Eten en Drinken€ 450 
Souvenirs€ 100 
Benzine€ 250 
Overige kosten (fooi, losse uitgaven)€ 150 
   
Totaalprijs€ 4.258 
Prijs per persoon€ 2.129 

Zelf reizen Zuid Afrika regelen

Zelf reizen in Zuid Afrika is een geweldige ervaring. Je voelt je helemaal trots als je dwars door dit prachtige land bent gereden en alles zelf hebt geregeld. Bekijk de must sees van Zuid Afrika en geniet van je reis.

Zuid Afrika zelf regelen: kosten reizen Zuid Afrika

Dat ligt er maar net aan wat je zelf wilt doen, hoe lang je gaat en welke mate van luxe je verwacht. Hierboven hebben we een overzichtje geplaatst van de kosten van onze reis door Zuid Afrika.

Laatste update:

Rondreis Zuid Afrika aanbieders:

Hotels Zuid Afrika


Vakantie fotoboek maken?

vakantie fotoboek maken

Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te laten functioneren en om onze inhoud af te kunnen stemmen op de wensen van onze gebruikers.

[Totaal: 52   Gemiddelde:  3.3/5]

Pin It on Pinterest

Share This