In Zuid Afrika zijn diverse bevolkingsgroepen te onderscheiden. Ieder met hun eigen gewoontes en gebruiken.

Zuid Afrika: Zulu’s

Zuid Afrika Zulu Chief

Het grootste deel van de zwarte bevolking bestaat uit Zulu´s. Hun tradities hebben te maken met kunst in de vorm van aardewerk, hout en ijzer. Men leeft vaak nog in traditionele rondavels, ronde hutjes. Men raadpleegt net zo lief de medicijnman als een dokter en hebben vaak een stamhoofd.

Zuid Afrika: Xhosa

Zuid Afrika Xhosa

Veel Xhosa hanteren nog steeds een traditionele levensstijl. Wanneer je door Zuid Afrika rijdt zie je soms hutten staan of een zogenoemde kraal, een klein dorpje omheind om wilde dieren buiten te houden. Men heeft een grote eerbied voor de voorouders en gelooft in de spirituele wereld.

Zuid Afrika: San

Zuid Afrika Rondreis San

De originele bewoners van Zuid Afrika waren vermaard kunstenaars. In de Drakensbergen zijn vele grotten gevonden met duizenden rotsschilderingen, waarvan sommigen vele tienduizenden jaren oud zijn. Weetje: in 1850 werd de laatst bekende rotsschilder doodgeschoten door een boer.

Zuid Afrika: De Ndebele

Zuid Afrika Ndebele

Een stam die echt bekend staat om haar kunst en geometrische versieringen op huizen zijn de Ndbele. De vrouwen worden van jongs af aan versierd met grote ringen rondom de nek.

Zuid Afrika: Venda

Rondreis Zuid Afrika Venda

Een kleine bevolkingsgroep zijn de Venda. Hun cultuur is uniek. Het houden van vee is een statussymbool en men kent een eigen regering. Men heeft een sterke religie waarin men gelooft dat meren, bomen en rivieren een heilige status hebben. Nauwelijks voor te stellen, maar echt waar: de Venda voeren nog steeds heksenverbranding uit. Voor veel stammen geld dat men zich aanpast aan het modern leven, maar dat geld dus minder voor de Venda.

Zuid Afrika: De Indiase bevolking

Rondreis Zuid Afrika Gandhi

Iets minder bekend, maar nauwelijks te missen in het oosten van Zuid Afrika, de Indiase bevolking. Met de pittige curry´s en handelsgeest zijn ze alom aanwezig in bijvoorbeeld Durban. Aan het einde van de 19e eeuw zijn ze door de Britten naar Zuid Afrika gehaald om te werken in de suikerriet productie. Veel Indiers hebben zich opgewerkt in de sociale klasses en bekleden hoge posities in politieke partijen.

Interessant weetje: Mahatma Ghandi heeft ruim 17 jaar in Zuid Afrika gewoond, alwaar hij zich vreedzaam verzette tegen de strenge rassenscheiding. In 1914 ging hij terug naar naar India.

Zuid Afrika:De Engelsen

Vreemd maar waar. Vrijwel alle Zuid Afrikanen spreken Engels, maar in vrijwel geen enkele provincie is het de belangrijkste taal. Men domineerde het politieke landschap jaren, maar dat is na de Tweede Wereldoorlog wat anders geworden. Toen trokken de Afrikaners meer macht naar zich toe. Nadat de Apartheid afgeschaft werd is veel macht verschoven naar de zwarte bevolkingsgroep.

Zuid Afrika:De Boeren

In de Kaapregio zal je veel van de origele (Nederlandse) bouwkunst van deze bevolkingsgroep aantreffen. De Boeren trokken weg uit de Kaapregio om zich te vestigen in de binnenlanden. De voertaal van de Boeren is het Zuid-Afrikaans. Dit lijkt sterk op het Nederlands.

[Totaal: 17   Gemiddelde:  2.8/5]

Pin It on Pinterest

Share This