Veiligheid Zuid Afrika

Veiligheid Zuid Afrika

Zuid Afrika heeft een negatieve reputatie als het gaat om veiligheid en dat is niet helemaal terecht. Natuurlijk is het wel zo dat er bijvoorbeeld meer criminaliteit is dan in een land als Nederland, maar de verhoudingen tussen arm en rijk liggen hier ook wel wat anders. De veiligheid in Zuid Afrika valt reuze mee. Wanneer je jezelf aan een aantal basisregels houdt is Zuid Afrika veilig. Wij zijn zelf een flink aantal keren in Zuid Afrika geweest en hebben veel met Zuid Afrikaners gesproken. Op basis van onze en hun ervaringen hebben wij een aantal tips weergegeven waarmee u rustig op vakantie kan gaan. Zelf zijn wij nog nooit in een vervelende situatie terechtgekomen.

Algemeen

Probeer niet te veel waardevolle spullen mee te nemen. Laat deze in een hotel, appartement of kluis.

In de auto

Het verkeer in Zuid Afrika lijkt sterk op het Europese verkeer. Men rijdt, net als in Engeland, aan de linkerkant van de weg. De eerste dag zal dit even wennen zijn, maar zolang je niet vergeet dat je als bestuurder altijd aan de kant van de middenstreep rijdt, komt dat wel goed. Belangrijk is om in de auto ten alle tijde de deuren op slot te doen. Neem geen lifters mee, maar ga zelf ook niet liften. Stop niet voor mensen die langs of eventueel op de weg liggen, dit kan een hijacktruc zijn en is dus niet veilig genoeg. Vermijd met de auto de townships. Ga hier alleen in, wanneer je onder begeleiding bent. Afgelopen jaar sprak ik een familielid uit Pretoria. Hij gaf aan dat de laatste twee jaren het aantal Hijack pogingen is teruggelopen. Zuid Afrika lijkt volgens hem veiliger te worden.

Op straat

Loop niet te koop met je spullen. Iemand met een dure Canon Fotocamara valt op en trekt aandacht van mensen die kwaad willen. Ook hier geldt: vermijd de townships en armere buurten. Kom hier alleen onder begeleiding. Mocht je ooit bedreigd worden. Verzet je niet. Geef eventuele waardevolle spullen af, doe aangifte bij de politie en declareer je verloren goederen bij je reisverzekering.

In wild- en natuurparken

In een wildpark ben jij het wild, en zijn roofdieren in hun natuurlijke omgeving. Stap daarom nooit uit de auto, tenzij aangegeven wordt dat het mag. Je zal zeker niet de eerste zijn die slachtoffer wordt van een roofdier. Wees ook bedacht op brandgevaar. Ga niet vuur maken op plekken waar dit niet mag. Zuid Afrika heeft veel dorre regio’s en vuur slaat snel over. In 2008 in in de buurt van de Drakensbergen nog een dorp afgebrand omdat een vuurtje uit de hand is gelopen.

[Totaal: 28   Gemiddelde:  2.6/5]

Pin It on Pinterest

Share This