Tips Zuid Afrika

Lees onze ervaringen, bekijk interessante tips en feitjes en bereid je helemaal voor op jullie reis naar Zuid Afrika

Tips en ervaringen over Zuid Afrika

Wij zijn zelf een flink aantal keren in Zuid Afrika geweest. Samen met familie, vrienden en kennissen in Zuid Afrika hebben wij een aantal tips en ervaringen opgesteld die je kunnen helpen bij je reis naar Zuid Afrika. Deze Zuid Afrika tips en ervaringen zijn natuurlijk nooit helemaal objectief, maar zijn goedbedoeld. Heb je zelf ook ideeën, tips over Zuid Afrika en ervaringen die je met ons wilt delen? Mail ons dan op info@reisnaarzuidafrika.nl

Eten en drinken in Zuid Afrika

 

Eten en drinken in Zuid Afrika

Zuid Afrika is een land waar het eten en drinken in grote hoeveelheden over tafel gaat. Wil je uit eten in Zuid Afrika? Je zult merken dat Zuid Afrika een goedkoop land is. Voor een ontbijt ben je rond de €4,- kwijt. Een lunch is ongeveer €6 en een diner kost iets meer dan €10. Inclusief drankjes.

De Zuid Afrikaanse keuken:

De Zuid Afrikaanse keuken kent een aantal bekende gerechten. BobotieHet meest bekend is waarschijnlijk de bobotie. Dit is een gehaktschotel die vaak met chutney wordt bereid. Andere ingredienten zijn brood, melk, rozijnen, uien, eieren, appel en kerry.

Andere populaire gerechten zijn:

Daarnaast kunnen we Zuid Afrikanen kenmerken als echte vleeseters. Lam en rund worden in veel gerechten gebruikt en vaak op de barbeque (in Zuid Afrika braai genoemd) klaargemaakt.

Braaien is echt volkssport nummer 1 in Zuid Afrika. BraaiTijdens een braai wordt alles uit de kast gehaald om de gasten te verwennen. Lamsbouten en Boerenwors worden in veel varianten opgediend.

Tip van Reis naar Zuid Afrika: op vrijwel iedere parkeerplaats in Zuid Afrika vind je een braaiplek. Wees niet verbaasd als de Zuid Afrikaner ontbijt op deze plek met worst, eieren en spek. Wil je het zelf ook? De meeste braaiplekken zijn schoon. Maak de plaat schoon en ga lekker braaien. 

Naast vlees, zul je in Zuid Afrika ook vaak visrestaurants zien. Vis wordt vaak in grote hoeveelheden opgediend, is vers en vaak smaakvol bereid.

Typisch voor de Zuid Afrikaan in het beskuit. Deze harde beschuitsoort, ook wel rusk genoemd, is overal in het land te krijgen en wordt vaak gegeten bij de koffie of thee.

Drinken

Zuid Afrika is een westers land. Het drinken dat je in Zuid Afrika vindt is erg vergelijkbaar met Nederland. In de supermarkten vind je dan ook deels dezelfde merken als thuis.

Zuid Afrikaanse wijn

In Zuid Afrika wordt veel wijn geproduceerd. In de Kaapregio liggen talloze wijnboerderijen die goede witte en rode wijn produceren. Bovendien zijn ze vaak goed geprijsd.

Zuid Afrikaans bier

Het bekendste bier van Zuid Afrika is Castle. Dit merk zie je veel terug in restaurants, supermarkten en barretjes. Naast natuurlijk de wat grotere wereldwijde merken.

Drinken van water uit de kraan

Op vrijwel alle plaatsen in Zuid Afrika is het veilig om uit de kraan te drinken, behalve in het Krugerpark. Mocht je naar het nabijgelegen Swaziland gaan, dan adviseren wij ook daar niet uit de kraan te drinken.

Fooi

Fooi

Het geven van een fooi is in Zuid Afrika niet verplicht, maar wordt wel erg gewaardeerd. Veel mensen zijn in hun levensonderhoud namelijk afhankelijk van deze fooi. Gebruikelijk is het om in restaurants ongeveer 10% fooi te geven. Uiteraard geldt: ben je niet tevreden, dan stel je de fooi bij.

Tips van Reis naar Zuid Afrika: 

  • In een hotel krijgt de schoonmaakster vaak 10 rand
  • Een gids, die je bijvoorbeeld begeleidt tijdens een safari, ontvangt ongeveer 40 Rand.
Geld Zuid Afrika
In Zuid Afrika hanteert men als valuta de Zuid Afrikaanse Rand. Een Rand is onderverdeeld in 100 cents. De Rand is zeer gunstig geprijsd ten opzichte van de Euro. Dat betekent dat Zuid Afrika dus ook voor jou als toerist een goedkoop land is. Voor 1 Euro krijg je ongeveer 13 Rand (koers maart 2015). Je kan  vrijwel overal met Creditkaart betalen. Pinautomaten (ATM) zijn op de meeste plekken eenvoudig te vinden. Tip van Reis naar Zuid Afrika: ga je op vakantie naar Zuid Afrika, dan mag je 5000 Rand meenemen. 

 

 

Geschikte kleding

Zuid Afrika is een land met een wisselend klimaat. De Zuid Afrikaanse zomers (onze winter) zijn over het algemeen erg warm, terwijl de Zuid Afrikaanse winters erg wisselende temperaturen oplevert. Overdag is het vaak lekker weer, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan het flink afkoelen.

Het is dan ook verstandig om een dikke trui en een jas mee te nemen op vakantie in Zuid Afrika.

Tip van Reis naar Zuid Afrika: veel mensen willen ook wandelen in Zuid Afrika. Doe de wandelschoenen in het vliegtuig aan, dat scheelt ruimte en gewicht in de bagage.

Mobiel bellen in Zuid Afrika

Kan je goed bellen en gebeld worden in Zuid Afrika? Het antwoord daarop is ja. Het mobiele netwerk in Zuid Afrika in uitstekend (op een enkele uitzondering na). Zuid Afrika kent enkele grote providers, die samen zorgen voor een prima dekking.

Tip van Reis naar Zuid Afrika:

  • Sluit een speciaal vakantieabonnement af met je telecomprovider. Dat kan veel extra en onverwachte kosten schelen.
  • In Zuid Afrika kan je ook een simkaart kopen van een lokale provider. 

 

Paspoort

Als je op reis gaat naar Zuid Afrika heb je een paspoort nodig dat minstens 6 maanden geldig is. Je krijgt een aantal stempels in je paspoort. Datzelfde geldt wanneer je tijdens je rondreis naar Swaziland of Lesotho gaat. Dat zijn immers aparte landen.

Onze tips over Zuid-Afrika:

  • Uiteraard wil je niet op elke dagtocht al je waardevolle spullen meenemen. Wij maken meestal een aantal kopieën van onze paspoorten en stoppen deze in diverse bagagestukken. Ga je een dagje op pad, dan neem je gewoon een kopie mee.
  • Ook is het handig om je paspoort in te scannen en naar jezelf te mailen. Je hebt dan altijd toegang tot je pas.
Onderweg en langs de weg

Langs de weg

Veel Zuid Afrikanen proberen op diverse manieren een centje bij te verdienen. Op kruispunten zul je vaak jongens of meiden zien staan die fruit, kranten of andere zaken verkopen. Ook zal er regelmatig gebedeld worden. Was dit vroeger met name de donkere bevolking, tegenwoordig zie je steeds meer blanken bedelen.

Ook zal je merken dat er op bepaalde parkeerplekken, in ons geval met name in Kaapstad, jongens/mannen rondlopen die de auto’s bewaken en tevens schoon willen maken. Het is aan jou of je dit wel of niet wilt doen.

Tip van Reis naar Zuid Afrika: Bij tankstations zal je auto altijd volgetankt worden door een pompbediende. Deze maakt meestal ook de ruiten schoon. Het is gebruikelijk om deze bediende een kleine fooi te geven

Souvenirs Zuid Afrika

Bij de hotspots van Zuid Afrika zul je meestal Zuid Afrikanen zien die in kraampjes souvenirs verkopen.Zuid Afrika Souvenirs kopenHet gaat vaak om houtsnijwerk, beeldjes en kleden. Ons advies is om niet te lang te wachten met aankoop van souvenirs. Met name in Mpumalanga, bij de Blyde River Canyon met Gods Window en de Drie Rondavels staan veel kraampjes met een uitgebreid en goedkoop aanbod. Over de prijs valt uiteraard te onderhandelen.

Naarmate je dichter richting Kaapstad gaat, wordt het aanbod minder en de prijzen hoger.

Onze souvenir tip voor de echte souvenirjager: bij Hartbeespoortdam, 50 kilometer westelijk van Pretoria, is een groot complex met honderden kraampjes met een uitgebreid aanbod en goede prijzen.

Tanken Zuid Afrika

Tanken Zuid Afrika

Het tanken in Zuid Afrika is een stuk goedkoper dan in Nederland. Je betaalt tussen de €0,75 en €0,78 per liter benzine. Diesel is een paar cent duurder (prijspijl februari 2015).   Tip van Reis naar Zuid Afrika: tank geen Sasol. Dat is kwalitatief wat mindere benzine In Zuid Afrika is het de gewoonte om niet zelf te tanken. Wanneer je bij een tankstation komt staat er iemand klaar om je tank te vullen. Hij of zij zal meestal ook je ramen schoonmaken. Het is gebruikelijk om na afloop een kleine fooi te geven.

Tijdsverschil

Wanneer het bij ons winter is, is er geen tijdsverschil met Zuid Afrika. In onze zomer is deze er wel. Het is dan 1 uur later in Zuid Afrika.

Veiligheid

Zuid Afrika is een land dat redelijk veilig is. De meeste problemen die ontstaan met toeristen, zijn mede te danken aan onzorgvuldig handelen. Houdt altijd autodeuren op slot. Loop niet te koop met je waardevolle spullen en ga niet ‘s avonds alleen over straat. Vermijd achterbuurten en townships, tenzij je onder begeleiding bent.

Tijdsverschil Zuid Afrika

Wanneer het bij ons winter is, is er geen tijdsverschil met Zuid Afrika. In onze zomer is deze er wel. Het is dan 1 uur later in Zuid Afrika.

Veiligheid Zuid Afrika

Is Zuid Afrika veilig?

Dat is een van meest gestelde vragen die wij binnenkrijgen.
Zuid Afrika is een land dat redelijk veilig is. De meeste problemen die ontstaan met toeristen, zijn te danken aan onzorgvuldig handelen.

Tips van Reis naar Zuid Afrika:

  • Houdt altijd autodeuren op slot.
  • Loop niet te koop met je waardevolle spullen en ga niet ‘s avonds alleen over straat.
  • Vermijd achterbuurten en townships, tenzij je onder begeleiding bent.
  • Mocht er iets gebeuren, verzet je niet.

Bekijk onze speciale pagina over veiligheid in Zuid Afrika.

Rondreis Zuid Afrika aanbieders:

Hotels Zuid Afrika


Vakantie fotoboek maken?

vakantie fotoboek maken

Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te laten functioneren en om onze inhoud af te kunnen stemmen op de wensen van onze gebruikers.

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Pin It on Pinterest

Share This