Biltong: Zuid Afrikaanse lekkernij

Biltong is een echt lekkernij en een soort Zuid Afrikaans gedroogd vlees. De gedroogde stukjes rundvlees zijn een must als je in Afrika bent. In Nederland kun je natuurlijk ook gedroogd vlees vinden, maar biltong is toch echt een geval apart. De gedroogde stukjes vlees zijn een snack op zich. Biltong Zuid Afrika Lekkernij

 

Biltong heeft een vrij zoute smaak. De meeste biltong wordt gemaakt van rundvlees. Maar vaak worden ook kuduvlees, struisvogelvlees en kip gebruikt. Naast de verschillende soorten dieren  worden er ook verschillende smaken aan toegevoegd. Zo bestaan er onder andere de smaken chili en peri peri.

Zuid Afrikaans gedroogd vlees: en toch Nederlands?

De historie van biltong ligt bij de Nederlandse zeevaarders. In de tijd van de koloniën, namen de schippers vaak gedroogd en gezout voedsel mee, zodat dit langer te bewaren was. De kunst van het drogen van vlees is afgekeken door de Afrikanen en wordt vandaag de dag perfect beheerst. Het gekke is dat biltong in Nederland vrijwel niet bekend is.

De naam is inderdaad bijna zo simpel als hij klinkt. Het deel ‘bil’ is afgeleid van, inderdaad, van het achterste gedeelte van het dier en het ‘tong’ gedeelte is verleend aan het feit dat de stukken vlees vaak in reepjes gesneden wordt en op die manier op een tong lijkt.

Er is voor ieder wat wils. Voor degene die onderweg zijn en zin hebben in wat te snacken, zijn er de kant en klare gesneden stukjes biltong die je meekrijgt in een papieren- of plasticzakje. Voor mensen die liever wat mee naar huis willen nemen (of mee naar Nederland) zijn er de flinke stukken van zo’n 30cm. Deze stukken zijn óf worden vacuüm voor je verpakt.

Een aanrader, voor als je in de buurt van Kaapstad bent: Biltong by J&M. Deze kleine winkeltjes zijn ook te vinden in de malls. En schroom niet om te vragen of je vooraf mag proeven. Dit laten de werknemers je met alle liefde doen.

[Totaal: 3   Gemiddelde:  2.3/5]

Pin It on Pinterest

Share This