De kleurrijke architectuur van Zuid Afrika

Zuid Afrika staat bekend als de Rainbow Nation en ook de architectuur van Zuid Afrika is een bonte verzameling van verschillende bouwstijlen. In de grote steden zijn de meest moderne gebouwen te zien, terwijl je diep land inwaarts ook hele primitieve bouwsels vindt. Dit wordt een reis langs de geschiedenis en de bouwstijlen van Zuid Afrika.

architectuur zuid afrika

Bron: http://www.flickr.com/photos/gbaku/1588615030/

Primitieve creativiteit: het hardbieshuisie
In Zuid-Afrika waren er niet altijd goede bouwstoffen in de buurt. De bevolking moest dan creatief zijn en zo is het hardbieshuisie ontstaan. Deze kleine huisjes zijn gemaakt van steen en zien eruit als een bijenkorf. Deze huisjes hebben een rietendak dat tot de grond komt. Deze huisjes werden vooral op kale vlaktes gebouwd waar weinig bomen groeide. De mensen hadden andere bouwmaterialen nodig dan hout. Houten stoelen en andere meubels waren er ook niet van hout maar van stro en dierenhuiden. In deze huisjes werd veel van klei, stro en dierenhuiden gemaakt.

Architectuur Zuid Afrika: Muren van koeienpoep
Een van de vreemdste bouwmaterialen van Zuid-Afrika is koeienmest.rondavel

Deze mest laten ze drogen om er vervolgens samen met leem en dierenhuiden muren van te maken. De daken bestaan uit gevlochten riet en gras. Deze huisjes heten rondavels en vind je vooral op het platteland. Nederlandse architectuur Zuid Afrika
Rond 1800 waren er veel Nederlanders te vinden in Zuid-Afrika en dat heeft ervoor gezorgd dat je nu in voornamelijk Kaapstad nog Nederlandse architectuur kunt vinden. architectuur zuid afrika Hier staan huizen en gebouwen die je laten denken dat je in Delft of Leiden loopt. De typische klokgevels en groen-wit houtwerk herken je meteen als je de gebouwen in een warm land als Zuid-Afrika ziet staan!

Britse invloeden
Ook de Britten hebben het even voor het zeggen gehad en hebben ook hun sporen achter gelaten. In tegenstelling tot de mooi versierde gebouwen van de Hollanders, hielden de Britten het graag simpel. Deze gebouwen zijn dan ook vooral te herkennen aan de platte daken en rechte muren. Van binnen waren ze toentertijd wel versierd met voornamelijk zware meubelen van hardhout en fauteuils van donker leer. Inmiddels is het interieur van deze gebouwen aangepast aan deze tijd.

Victoriaanse versiersels
De Victoriaanse gebouwen herken je eigenlijk over de hele wereld. architectuur zuid afrikaOok in steden als Johannesburg zie je nog wat van deze bouwstijl terug.

De gietijzeren decoratie werd door de afrikanen ‘broekie-kant’ genoemd omdat het lijkt op het kanten ondergoed van vrouwen.

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Pin It on Pinterest

Share This