Natuur

De natuur van Zuid Afrika

Wie ooit in Zuid Afrika komt, zal bijzonder onder de indruk zijn van de diversiteit van het landschap en natuurschoon. Natuur Zuid Afrika LesothoHet kan maar zo zijn dat je met de auto door een woest berglandschap rijdt, een bocht om gaat en vervolgens een wijds landschap ziet. In Zuid Afrika wordt vaak het woord veld in verband gebracht met een bepaald type land. Zo kennen de Zuid Afrikaners onder andere bushveld , laagveld, grasveld, hoogveld, maar ook uiteraard de “gewone” woestijn.

 

Het Hoogveld:

Natuur Zuid Afrika Drakensbergen
In het Zuid-Oosten en Oosten van Zuid Afrika vinden we een aantal bergketens, waarvan de Drakensbergen, de bergketens van de Kaapprovincie en de Lesotho Hooglanden de bekendsten zijn. Het hoogveld ligt tussen de 1200 en 1900 meter boven de zeespiegel, met uitschieters naar ruim 3300 meter. Kom je in Lesotho, dan kan het zomaar zijn dat je in in de sneeuw staat.

Aanrader is een gebied in de West-Kaap, de Cederbergen. Dit is een heel bijzonder gebied waar je als natuurliefhebber prachtige plaatjes kan schieten voor je fotoalbum.

Het Middelveld:

Ten noorden van Pretoria (Tschwane) vind je een streek dat ook wel het Middlefield genoemd wordt. De naam verraad het uiteraard al, het is lager dan het hoogveld, maar hoger gelegen dan het laagveld.

Zuid Afrika Bushveld NeushoornMet een hoogte van 600 tot ruim 1000 meter boven zeeniveau ligt het uiteraard hoger dan wij in Nederland en (een deel van) Belgie gewend zijn. Het is een ruig landschap met veel heuvels, dat afgewisseld wordt met grote graslanden, het bushveld.

Het gebied rondom Pretoria kenmerkt zich ook door de mijnbouw. Onderweg van Pretoria naar Rustenburg rijd je langs Diamant- en Goudmijnen.

Bushveld zie je ook veel in de Noord-provincie en Mpumalanga. Kom je in het Krugerpark, dan ervaar je echt wat Bushveld is: dichte begroeiing en struiken met veel doorns. Wil je naar Zuid Afrika met de kinderen? Dan zal je zeker genieten van de prachtige natuur van Zuid Afrika.

Het Laagveld:

Van 150 tot 600 meter boven zeeniveau ligt het laagveld. Je vindt dit type landschap vanaf de Oostgrens, maar ook in Swaziland en in KwaZulu-Natal.

Woeste Kusten:

Aan de Zuidkust vind je onder andere het Nationale Park TsiTsikama.

Natuur Zuid AfrikaHeb je de mogelijkheid, sla deze plek dan niet over. Het is een prachtig park dat gelegen is aan een woeste kust. Bij ons laatste bezoek hadden wij het geluk dat voor ons appartement een aantal walvissen aan het spelen waren. Een prachtig gezicht.

 

 

 Woestijn:

In het Noord-Oosten van Zuid Afrika ligt de bekende Kalahari Woestijn. Zuid Afrika Natuur KalahariDit is niet een woestijn zoals je deze misschien voorstelt bij de Sahara, maar een half-woestijn. Er valt op jaarbasis meer regen dan in de meeste andere woestijen en heeft daarom ook een redelijk uitgebreide vegetatie. Het is een heel divers gebied dat zowel woest en dor, als ook op een steppe en een savanne kan lijken. De Kalahari Woestijn is een van de oudste gebieden van de vaste korst van de aarde.

Naast de Kalahari woestijn heeft zijn Afrika ook het gebied ten noorden van Oudshoorn, de Grote Karoo. Deze grote uitgestrekte vlakte bestrijkt bijna een derde van Zuid Afrika. Het is een aanrader om via Oudshoorn naar Stellebosch te rijden en daarbij een deel van de Grote Karoo mee te pakken. Ben je nog niet op de Tafelberg geweest? Geen zorgen, je ziet ze in de Grote Karoo bijna voortdurend.

Zuid Afrika Natuur NamaquaIn de Noordkaap ligt Namakwaland. Bij veel regenval is dit een mooi gebied om wilde bloemen, maar ook zeer aparte planten te vinden. Namakwaland is over het algemeen echter droog en rotsachtig.

Sub-tropisch

Aan de Oostkust van Zuid Afrika kan je je ook maar zo in een sub-tropisch oord wanen. Wanneer je in de buurt van Sodwana bent, sta je aan een mooie kustlijn en heb je mogelijkheden om te duiken of snorkelen. In Saint Lucia heb je de mogelijkheid om 5 ecosystemen tegelijk te zien. Je kan hier prachtige stranden, koraalriffen, duinen, dichtbeboste gebieden, mangrove en moerassen zien. En dat allemaal tegelijk. Ben je in St. Lucia? Kijk dan ’s avonds wel even uit, want de nijlpaarden lopen door de straten na zonsondergang.

Bloemen en planten

Bloemen Zuid Afrika natuurOngeveer 10 procent van alle bloemen en planten ter wereld zijn te vinden in Zuid Afrika. In vergelijking met een land als Amerika, dat zeker 6 keer zo groot is heeft het meer en diversere vegetatie. Het Kaaps Schiereiland is niet alleen een Nationaal Park, maar wordt ook wel een bloemenkoninkrijk genoemd. Het kan niet anders dan dat je hier Zuid Afrika’s nationale bloem, de Protea tegenkomt.

[Totaal: 22   Gemiddelde:  3.5/5]

Pin It on Pinterest

Share This