Kayakken tussen de walvissen

Hermanus, een voormalig vissersplaatsje in het zuidwesten van Zuid-Afrika met zo’n 10.000 inwoners, staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen vanaf de kant te spotten. Het  is het paringsgebied van de zuidkaper, een grote walvissoort. Hoor je hier een hoorngeschal, snel dan naar de kustlijn, want dat betekent dat er walvissen zijn gespot. Maar je kunt ook iets avontuurlijkers proberen en de zee op gaan in een kajak om ze te spotten terwijl ze langs de zuidelijkste kustlijn van het Afrikaanse continent voorbij glijden. Reis je tussen juni en november, dan is de kans groot dat je hier een walvis spot. In de overige maanden is je ervaring zeker niet minder. Al peddelend ga je dan op zoek naar dolfijnen, pinguïns, zeeleeuwen en pelikanen.

Naar de kust

Hermanus is (ook buiten het walvisseizoen) een leuke plek voor een paar nachten verblijf. Eén van de mooiste kustwegen van Zuid-Afrika ligt tussen Kaapstad en Hermanus. We raden je dan ook absoluut aan om de snelweg links te laten liggen. Over een kronkelende bergweg (R44) langs de oceaan tuf je op je gemak naar de kustplaats. Neem zeker de tijd want onderweg kwamen wij genoeg stops tegen voor een kiekje of picknick.

Hermanus is dan wel een voormalige vissersplaats, maar hier zie je weinig meer van terug. Het is een favoriete plek voor toeristen en voor Zuid-Afrikanen zelf, voor een weekendje weg. Inmiddels is het centrum uitgegroeid tot gezellig havenstadje met veel restaurants en terrassen.

Walvis-kajaktocht

Het meest bNatuur Zuid Afrika Walvisekend is Hermanus dus om de walvissen. Elk jaar zwemmen ze de baai in om te broeden en komen ze vlak langs de kust. Wanneer je gaat kajakken op zee, kun je van heel dichtbij spartelende zeeleeuwen, geinige pinguïns en hopelijk ook walvissen zien. Na een uitgebreide briefing van de gids, stap je in de kayak. Verrassend stabiel, ook voor onervaren kayakkers prima te doen. Doordat je in de baai van Hermanus blijft, is ook de zee rustig. Wij konden de marine big five bijna allemaal aftikken (de haai hebben wij hier maar gelaten voor wat hij is). Walvissen zijn er van juni t/m oktober. Je peddelt niet alleen. Er gaat een gids mee en eventuele andere reizigers. Tip; leg een droog setje kleren in je auto klaar, dan kun je daarna direct door.

Wanneer je uitgebreid de tijd hebt genomen om de sfeer van dit stadje en haar marine avonturen te ontdekken, kun je verder reizen richting het Zuid-Afrikaanse wijngebied bij Stellenbosch, waar je kunt fietsen tussen de wijnvelden. Of vervolg je reis richting het binnenland en maak kennis met het leven op een Afrikaanse boerderij.

Overigens ligt op 43 kilometer ten zuiden van Hermanus, Gansbaai, dé uitvalsbasis voor excursies naar Dyer island. En dat is weer DE plek om in een duikpak, in een kooi, naar beneden gelaten te worden om witte haaien onder water mee te maken. Maar dat is weer een heel ander verhaal..

Deze ervaringen (behalve het haaienduiken, om verzekeringstechnische redenen.. 🙂 kun je boeken bij Zuid-Afrika online, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen, korte reisprogramma’s, stel je je eigen Zuid-Afrika rondreis samen. Kleinschalige accommodaties en bijzondere excursies zijn inbegrepen, met daarnaast vrijheid om zelf de dag verder in te vullen. Ervaren reisspecialisten die Zuid-Afrika goed kennen en vanuit hun passie verkopen, helpen je bij het samenstellen van jouw ideale reis.

[Totaal: 4   Gemiddelde:  3.3/5]

Pin It on Pinterest

Share This