Wijn

Wijn en Zuid Afrika

Zuid Afrika is het bekendste wijn producerende land van Afrika. De Zuid Afrikaanse wijn wint nog steeds aan populariteit ten opzichte van de traditionele wijnlanden. Wijn uit Zuid Afrika is populair vanwege zijn goede kwaliteit, de lage prijs en de lekkere smaak. Vinologen geven aan dat de Zuid Afrikaanse wijn fruitiger en minder hard is dan bijvoorbeeld Franse wijnen.

Goede Zuid Afrikaanse wijnen

Op internet en in de Nederlandse wijnhandels zijn goede Zuid Afrikaanse wijnen te koop. Enkele goede Zuid Afrikaanse wijnen zijn:
Klein Constantia KC Cabernet Sauvignon Merlot
Boschendal 1685 Sauvignon Blanc Grande Cuvée
Vin de Constance

Wijn historie Zuid Afrika

Wie verwacht dat de wijnproductie in Zuid Afrika door de Fransen, Duitsers of Portugezen is opgestart heeft het mis. Het waren de Nederlanders die in de 17e eeuw de wijnproductie startten. Niet dat deze wijnen erg goed waren, maar dat ter zijde. Uiteindelijk heeeft de komst van Franse kolonisten tot een verbetering van de kwaliteit van de wijnen geleid.

Rondreis Zuid Afrika Boschendal

Wijnestate Boschendal

Toen gouverneur van der Stel in de 17e eeuw ten noordwesten van Kaapstad reed, was hij zeer onder de indruk van het landschap en de vruchtbaarheid van de grond. Het klimaat bleek perfect te zijn voor onder andere druiventeelt. Met veel zon, regelmatige regenbuien en een koele nacht kunnen de druiven perfect op smaak komen. In 2010 heeft Zuid Afrika meer dan 100.000 hectare aan wijngoeden en een productie van bijna 800 miljoen flessen jaarlijks. Wijn uit Zuid Afrika is dus in trek.

In Zuid Afrika kent men grote wijngoeden ook wel wijnestates genoemd. Door de Hollandse oorsprong van de Kaapregio hebben veel wijnboerderijen een Nederlandse naam en is men gevestigd in oude Kaap-Hollandse landgoeden. Enkele bekende namen zijn Boschendal, Nederburg, Groot Geluk, Klein Begin en Spier. De bekendste wijngebieden van Zuid Afrika liggen rondom de plaatsen Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Constantia, Robertson en Swartland.

Stellenbosch is misschien wel de bekendste wijnstreek van Zuid Afrika. Je vind in Stellenbosch meer dan 100 wijnboerderijen. Veel van deze Wijnestates kan je bezoeken en mag je ook wijnproeven. Uiteraard heeft men vaak een winkel waar je ook de wijn kan kopen. Hieronder vind je een plattegrond van Stellenbosch met daarop haar wijnboerderijen. Ook het stadje Stellenbosch is zeer de moeite waard. Hieronder vind je de plattegrond van Stellenbosch met al haar wijnestates (klik op de kaart om deze te vergroten).

map_stellenbosch_2010

 

 

 

Wijn Zuid Afrika: de leukste plekjes om te bezoeken zijn wat ons betreft Robertson, Stellenbosch en Franschhoek.

 

[Totaal: 4   Gemiddelde:  2/5]

Pin It on Pinterest

Share This