In Zuid Afrika is door Canadese wetenschappers een belangrijke archeologische vondst gedaan. Men vond een nestplaats met 34 eieren van de dinosaurussoort Massospondylus, een metershoge planteneter.

Rondreis Zuid Afrika MassospondylusDe vindplaats met resten van maar liefst 10 nesten is ruim 190 miljoen jaar oud. Dit is tot dusver de oudste vindplaats met dinosaurusnesten. Door de samenstelling en goede conservering is het een belangrijke bron voor wetenschappers. Het geeft veel inzicht in het nestelgedrag van dinosauriers.

De nette organisatie van de nesten met relatief kleine (6 à 7 cm) eieren voor zo’n groot dier zou betekenen dat de moeder erg voorzichtig te werk ging bij het leggen.

Omdat de nesten op verschillende diepten in het gesteente lagen, denken de onderzoekers dat de dino’s vaker terugkeerden naar deze plaats, en wellicht in groepen bij elkaar nestelden.

Naast de eieren werden ook voetstappen gevonden van uitgekomen jongen. Deze liepen, in tegenstelling tot de ouders, op 4 voeten.

De nesten werden gevonden bij de aanleg van een weg in het Golden Gates Highland Park. Dit park is voor toeristen gewoon toegankelijk en een mooie bestemming tijdens een rondreis Zuid Afrika. De onderzoekers hopen dat er in de naaste omgeving in de komende jaren nog meer resten worden gevonden. Dit omdat er nog vele vergelijkbare rotsformaties aanwezig zijn.

Bron: nu.nl

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Pin It on Pinterest

Share This