Big 5 Zuid Afrika: Olifant

Last but not least binnen de Big 5 Zuid Afrika, de Afrikaanse Olifant. Te herkennen aan zijn formaat en grote oren is de Afrikaanse Olifant het grootste nog levende landdier ter wereld. Met zijn grote slagtanden en imposante figuur dat kan oplopen tot ruim 6000 kilo, maakt de olifant veel indruk. Een olifant kan overal overleven, maar geeft de voorkeur aan savanne en grasland. Zijn voornaamste voedsel is dan ook gras, maar eigenlijk eet de olifant alles. Bomen, struiken, bessen. Niets is veilig voor dit beest. Dit moet ook wel, want een olifant eet maar liefst 5% van zijn totale lichaamsgewicht elke dag. Dit is 150-300 kilo. Een olifant is dan ook de gehele dag bezig zijn voedsel te verzamelen.
Big 5 Zuid Afrika Olifant

Olifantenvrouwtjes (koeien) leven in kuddes samen met de jongen. De mannetjes worden uit de kudde verstoten wanneer ze ongeveer 10 jaar oud zijn. Ze leven dan solitair verder. Olifanten kunnen wel 65 jaar oud worden. Net als bij de neushoorn heeft de olifant geen natuurlijke vijanden. Ook hier is de belangrijkste vijand de mens, die op jacht is naar de slagtand van de olifant. Dit is ook de reden dat de olifantenpopulatie in de 19e en 20e eeuw aanzienlijk verminderd is.

De belangrijkste doodoorzaak bij de olifant is echter, verrassend genoeg, verhongering. Nadat het beest voor de 6e en laatste maal zijn tanden heeft gewisseld, zullen deze gaan slijten en zal het eten van voedsel steeds moeilijker worden.

[Totaal: 10    Gemiddelde: 6.7/5]

Pin It on Pinterest

Share This