Robbeneiland: informatie, tips en tours

Robbeneiland: van gevangenis naar trekpleister bij Kaapstad

Robbeneiland, wie heeft er inmiddels niet van gehoord. Dit eiland kreeg haar naam van de Nederlanders robbeneilandin de 16e eeuw omdat er grote aantallen pelsrobben voorkwamen. Dit was echter niet de reden dat het eiland haar bekendheid verkreeg. Dit heeft vooral met Nelson Mandela en het Apartheidsregime te maken.

Al sinds de 17e eeuw een plek voor gevangenen en bannelingen

Aanvankelijk werd Robbeneiland gebruikt als postkantoor, maar sinds de 17e eeuw werd het eiland gebruikt als gevangenis en plek om bannelingen naar toe te sturen. Dit gebeurde al toen het eiland onder bewind van de Britten stond. En ook de VOC gebruikte het eiland om zeelieden die lastig waren op te bergen. Zo werd er ook bijvoorbeeld een leider van een Indonesische stam opgesloten.

Omdat het eiland een eind van de kust van Zuid Afrika ligt en de wateren zeer koud zijn, is ontsnappen vrijwel onmogelijk. Er zijn verhalen van 5 Zuid Afrikanen die rond 1670 met een boot van het eiland ontsnapten en ook van de gevangene Jan Rykman die in 1690 zwemmend wist te ontsnappen.

Leprakolonie

In de 19e en begin 20e eeuw werd Robbeneiland lange tijd gebruikt om mensen die aan Lepra leden op te bergen. Omdat het eiland gescheiden ligt van het vaste land, is de kans beperkt dat ziektes verspreiden.

Robbeneiland en de Apartheid

Vanaf 1959 werd Robbeneiland ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis. Het Apartheidsregime zat daar achter en vond het noodzakelijk om politieke gevangenen (meestal ANC) op te sluiten. Vanwege de gevangenisstraf en het vrijlaten van Nelson Mandela is het eiland wereldwijd echt bekend geworden.

Gevangenen die vast zaten op Robbeneiland werden tewerkgesteld in de kalkmijn, waarbij kalksteen gewonnen moest worden. Voor de gevangenen een kans om buiten te komen en ook in contact met elkaar te zijn.

In 1991 werden de laatste politieke gevangen vrijgelaten. Dat was echter nog niet het einde van de gevangenis, want tot 1996 werden criminelen nog op het eiland vastgehouden. In 1996 sloot de gevangenis.

Het eiland na de Apartheid

Nadat de gevangenis gesloten werd, heeft het een tijdje leeg gestaan. Totdat in 1999 het eiland als Werelderfgoed benoemd werd. Robbeneiland is daarmee, samen met de Tafelberg de enige plek waarbij twee Werelderfgoeden elkaar kunnen zien.

Een bezoek aan Robbeneilandrobbeneiland

Vandaag de dag kan je Robbeneiland bezoeken. Je vertrekt met de boot vanaf de V&A Waterfront en vaart in 20 tot 60 minuten (afhankelijk van het type boot) naar het eiland. Op het eiland word je rondgeleid door ex-gevangenen die je uiteraard het beste van informatie kunnen voorzien. Door het eiland te bezoeken krijg je een bijzondere inkijk in Zuid Afrika, haar geschiedenis en de Apartheid. De tour is redelijk omkaderd. Echt vrij rondlopen zit er niet in. Dit heeft te maken met de mensen die nog steeds op het eiland wonen.

Op het eiland en de wateren eromheen bevinden zich vele diersoorten. Je ziet er talloze vogels, maar bijvoorbeeld ook konijnen, bokken en schildpadden.

Reserveren, vertrektijden en kosten

Houd er bij voorbaat rekening mee dat je een tour naar Robbeneiland altijd zal moeten reserveren. Op het laatste moment een kaartje kopen is er echt niet bij. De boot naar Robbeneiland vertrekt dagelijks om 09.00u, 11.00u, 13.00u en 15.00u. Dit is echter afhankelijk van het weer. Als het hard waait of echt slecht weer is is de kans groot dat je tour niet doorgaat.

De kosten van een kaartje zijn R320 voor volwassenen en ongeveer R180 voor kinderen.

Tickets voor Robbeneiland boek je hier

 

Rondreis Zuid Afrika aanbieders:

Hotels Zuid Afrika


Vakantie fotoboek maken?

vakantie fotoboek maken

Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te laten functioneren en om onze inhoud af te kunnen stemmen op de wensen van onze gebruikers.

[Totaal: 1   Gemiddelde:  2/5]

Pin It on Pinterest

Share This