Zuid Afrika: Racisme en Zuid Afrika

Een land dat zoveel jaren verscheurd is geweest door tegenstellingen tussen de blanke en de gekleurde bevolking kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag een eeuwenlange geschiedenis uitwissen. Geschiedenis Zuid Afrika Nelson mandelaSta er daarom ook niet versteld van wanneer je in Zuid Afrika de (met name oudere) blanke inwoners negatief hoort praten over de donkere bevolking. Opvallend is de term boer. Waar het woord “Afrikaner” vaak een culturele inslag kan hebben, heeft de benaming “Boer” soms ook een diepere, negatieve (racistische) lading.

Zuid Afrika: apartheid

Apartheid is een typisch Afrikaanse term en is de benaming voor het officiele systeem van rassenscheiding tussen 1948 en 1990 in Zuid Afrika en Namibie ingevoerd was. De term werd in 1919 voor het eerst geuit door toenmalig president van Zuid Afrika Jan Smuts. Apartheid kon je onderscheiden naar kleine apartheid en grote apartheid.

Kleine apartheid was de scheiding op basis van rassen in woongemeenschappen. Middels wetten werden kleurlingen en blanken gedwongen om gescheiden van elkaar te leven. Vanzelfsprekend kregen de blanken de beste voorzieningen. Blanken en kleurlingen mochten bijvoorbeeld niet met elkaar trouwen, op een ander strand moesten zwemmen en nog meer van deze regelingen.

De grote apartheid was het beleid om delen van Zuid Afrika toe te wijzen aan rassen en deze rassen vervolgens in deze landsdelen (ook wel thuislanden genoemd) te lokaliseren. De zwarten werden de nationaliteit van Zuid Afrika ontzegd en men werd automatisch staatsburger van deze thuislanden. Was je in Zuid Afrika, dan werd je ook als buitenlander behandeld.

Vanwege de apartheid kreeg Zuid Afrika te maken met wereldwijde economische sancties. In Zuid Afrika gebeurden ondertussen de vreselijkste dingen en werden zwarten erg slecht behandeld.
In 1990 kwam eindelijk de doorbraak en afschaffing van de Apartheid. Na 27 jaar gevangenisstraf werd Nelson Mandela vrijgelaten. Samen met de destijds zittende president de Klerk werd de eerste stap gezet naar afschaffing, maar toen Mandela aan de macht kwam was de afschaffing definitief (en gelukkig) een feit. In 2013 in Mandela helaas overleden, maar de bijdrage die hij heeft geleverd aan het nieuwe Zuid Afrika is onvergetelijk.

[Totaal: 3   Gemiddelde:  3.3/5]

Pin It on Pinterest

Share This