Rondreis Zuid Afrika: maak een uitstapje naar Lesotho via de Sani Pass

Ga je op rondreis Zuid Afrika en wil je een uitstapje naar Lesotho maken? Dan kan je dit doen via de indrukwekkende Sani Pass. Maar let op, wie gaat zich gaat wagen aan de Sani Pass, moet goed weten waar hij aan begint. De Sani Pass is een gevaarlijke bergpas van ongeveer 8-9 kilometer, die je naar de grens met Lesotho brengt.Sani pass

De pas begint bij het nog vlakke gedeelte. Hier zit de grenspost van Zuid-Afrika. Vervolgens rijd je door een flink stuk ‘niemandsland’. Van ver kun je de kronkelweg die je over moet al zien liggen. De kronkelweg stuurt je door natuur met schitterende vergezichten en rotsformaties heen.

De weg, bestaande uit grote rotsen en gravel met diepe gaten, is alleen bedoeld om met 4×4 auto’s te berijden. 2×4 auto’s gaan je niet naar de top brengen. De haarspeldbochten en steile klimmen zijn niet geschikt voor normale auto’s. Grip is toch wel een must op deze weg. Zet ook het liefst een ervaren bestuurder achter het stuur, aangezien er ook geen vangrails staat. Je hoogtevrees kun je ook het best thuis laten op deze weg, want zelfs voor mensen zonder hoogtevrees is het af en toe best spannend.

Ben je eenmaal op een fatsoenlijke hoogte gekomen, dan beschik je over een fantastisch uitzicht. Met goed weer, kun je een flink aantal kilometers weg kijken. Het uitzicht over de glooiende groene bergen, heeft iets weg van scènes uit Lord of The Rings. Onderweg naar boven kun je enkele graafmachines tegenkomen. Je vraagt je dan echt af hoe zo’n groot apparaat, de pas veilig opgeklommen is. En.. hoe komt hij er ooit weer af? Deze graafmachines moeten er voor zorgen dat de weg weer glad geschaafd wordt en de bergen minder afbrokkelen. Er wordt constant gewerkt om de weg zo goed mogelijk te kunnen berijden. De aanwezigheid van deze graafmachines is echter geen garantie van een goed onderhouden weg naar boven. Er zitten soms diepe gaten en gleuven in de weg die meer dan eens vol lopen met water.

Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Wie onderweg even het raampje van de auto opent, of uit de auto stapt, zal merken dat het ook steeds kouder wordt. Onderweg heb je ook grote kans om water te zien, dat langs de bergen gesijpeld is, maar door de koude temperatuur bevroren is. Wie uiteindelijk op de top gekomen is (onderweg omkeren is bijna geen optie) zal merken dat het ijskoud is bij de grens met Lesotho. Zelfs met een strakblauwe hemel en een lekker zonnetje, zal het in de Afrikaanse winter niet warmer worden dan een graad of 5. Het is dus aangeraden om warme kleding te dragen als je besluit naar Lesotho te gaan.

Wie dan door de kou wel toe is aan een mok warme chocolademelk, Sani Pass: Top chaletkan dit doen bij de Highest Pub in Africa, die direct naast de grenspost van Lesotho ligt. Deze pub ligt op de pas op een hoogte van 2874 meter. Hier kun je ook genieten van het prachtige uitzicht, maar het is vaak erg koud om überhaupt buiten te zitten. Het is er niet ongebruikelijk om sneeuw tegen te komen. Je kunt dus in je eigen zomervakantie een sneeuwballengevecht houden, mocht je daar van houden.

Al met al is de Sani Pass een prachtige tocht, maar niet ongevaarlijk. Pas dus goed op met rijden en zorg dat je warm aangekleed bent om uit te stappen bij Lesotho. Het wordt niet aangeraden voor mensen die last hebben van hoogtevrees.

[Totaal: 5   Gemiddelde:  3.8/5]

Pin It on Pinterest

Share This