Koeksisters

Ga je op rondreis door Zuid Afrika? Probeer dan eens de koeksister.

De koeksister is echte Zuid-Afrikaanse lekkernij en lijkt in eerste instantie niet echt op te vallen als etenswaar. Maar wie een koeksister probeert, zal dit hapje niet snel vergeten. De koeksister is namelijk ontzettend zoet. Dus wie deze specialiteit wil proberen, moet een goede dosis glazuur op de tanden hebben zitten!
koeksisters
De koeksister is een soort koek, die wij in de categorie voor zoetigheden tijdens oud en nieuw zouden plaatsen. Het is een echte calorieënbom. Het is een beetje te vergelijken met een donut, maar het ook weer wat weg van een oliebol. Vaak zit er op de koeksister nog een flinke laag siroop over heen.

De koeksister wordt gemaakt van deeg, met een flinke dosis suiker, eieren en boter. Als het deeg bereid is, wordt deze in drie stroken gevlochten tot een geheel van ongeveer een centimeter of 5. Het is dus een niet zo heel groot koekje. Zodra het gevlochten deeg klaar is, mag het de frituurpan in. Hier zal het deeg verblijven tot dat het een goudbruine kleur gekregen heeft. Even laten uitlekken… en klaar! Vervolgens kan de koeksister gegeten worden, maar door de echte zoetekauwen wordt de koeksister eerst nog besmeerd met siroop, vaak met een kaneelsmaak, waardoor het een nog zoetere smaak krijgt en jawel, ook lekker plakkerig wordt. Het is gebruikelijk om de lekkernij te eten als tussendoortje, snack of als toetje na een maaltijd.

Koeksister dankt zijn naam aan een samenvoeging van twee Afrikaanse woorden. Het woord koek spreekt voor zich, maar sister is afgeleid van het woord sissen, wat frituren betekent. Het heeft dus niets te maken met een Engelse vertakking van cook(koken) of sister(zus). Oorspronkelijk is de delicatesse een idee van de Maleisische mensen die in Afrika kwamen wonen. Zij maakten er echter bolletjes van, waarna de Afrikanen dachten; wij doen het anders. Vandaar dat de koeksister ook een andere vorm gekregen heeft.

 

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Pin It on Pinterest

Share This