Naar Zuid Afrika voor de natuur (juni 2011)

Toen ik halverwege de jaren 90 voor het eerst een rondreis Zuid Afrika ging maken wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Natuurlijk wist ik dat Zuid Afrika mooi is, dat Zuid Afrika apartheid kende en dat Zuid Afrika veel wilde dieren herbergt, maar ja, als je nooit meer hebt ervaren dan een gevaarlijke encounter in de dierentuin, dan is je spanningsboog wat beperkt.

Ik ging samen met mijn ouders die al vaker een reis naar Zuid Afrika hadden gemaakt. Zij gaven mij aan dat ik niet moest schrikken van de harde woorden die menig blanke Zuid Afrikaan plaatste over zijn mede-landgenoten. Dit is iets wat nog vers in de gedachten lag en nog vele jaren nodig had om te slijten. Nu, ruim 15 jaar later is dit vele malen beter.

Maar goed, terug naar mijn verwachtingen. INatuur Zuid Afrika Walvisk had talloze foto’s gezien van de reizen van mijn ouders. De Big 5 in Zuid Afrika waren in al hun pracht en praal te bewonderen en ook zag ik walvissen , slangen en mooie steden als Kaapstad. Je hebt dus zeker een goed beeld van het land, maar hoe is het dan daadwerkelijk wanneer je er naar toe gaat?

Ik vond het maar een lange reis en toen we eenmaal met de Johannesburg vlucht landen vond ik het vreselijk druk. Als jongen uit een klein dorpje ben je al gauw geimponeerd door een grote stad, laat staan het formaat Johannesburg. Mijn oom en tante haalden ons op om rustig de eerste ervaringen met het land op te doen. Je leert, enigszins ongemakkelijk, wat van de taal en de vreemde woorden die gesproken worden. Je maakt je eerste braai mee en ziet wat van de omgeving.

Na enkele dagen acclimatiseren gingen we op pad. In Zuid Afrika de panoramaroute rijden richting Graskop en vervolgens naar het Kruger Park. Ik vond het schittterend. De eerste kilometers stopten we vele keren voor grazende antilopes, in Zuid Afrika ook wel bokkies genoemd. De Blau Wildebeest (gnoe), Buffel, Kameelperd (giraf) en Leeu (Leeuw) kruisten al snel ons pad. Ik was verrukt. Niet alleen over de dieren, maar ook de natuur. Het woeste landschap met eens in de zoveel tijd een heerlijk groen plekje waar vele dieren bij elkaar komen.We bleven een aantal dagen in het Kruger Park en ik kreeg er geen genoeg van. Na een hele dag safari liep ik ’s avonds nog langs de omheining van het kamp om dieren te spotten. Een paar dagen later verlieten we het park en gingen we verder. Via Durban, naar Port Elizabeth en de Tuinroute naar Kaapstad. Het is te mooi om allemaal te kunnen omschrijven en te kort om alles te kunnen bekijken. Ik wist het zeker: ik kom terug en wil meer zien!

Tegenwoordig weet ik goed wat ik verwachten kan wanneer ik een vakantie Zuid Afrika boek. Ik ga wildparken bezoeken, natuurschoon bewonderen en toch ben ik altijd weer verrast. Verrast door onwaarschijnlijk mooie landschappen. Verrast door een leeuw die plotseling je pad kruist. Verrast door de uitermate vriendelijke bevolking in een klein plaatsje in the middle of nowhere. Zuid Afrika pakt mij eigenlijk iedere keer wanneer ik het land bezoek.

[Totaal: 1   Gemiddelde:  1/5]

Pin It on Pinterest

Share This