Big 5 Zuid Afrika: Neushoorn

Er zijn twee soorten neushoorns. De witte en de zwarte. Ondanks de naamgeving zijn ze allebei grijs en worden ze met uisterven bedreigd. Reden hiervoor is de hoorn, die erg geliefd is bij stropers.

Je herkent de twee soorten aan de bek. De bek van de witte neushoorn is veel breder dan bij de zwarte neushoorn. Dit is omdat het beest met name gras eet. Je vind een witte neushoorn dan ook vaak in grasland of savannegebied. De zwarte neushoorn heeft een spitsere kop en een lange nek. Dit is omdat het beest van struiken eet. Een zwarte neushoorn zal je sneller treffen in het struikgewas.
Big 5 Zuid Afrika Witte Neushoorn

De witte neushoorn is aanzienlijk groter en zwaarder dan zijn zwarte neefje (3600 kilo, versus 1500 kilo). Een witte neushoorn kan wel 60 jaar oud worden, terwijl de zwarte ongeveer 45 jaar oud wordt. Een neushoorn kan voor zijn gewicht opvallend hard rennen, liefst 50 kilometer per uur. De vraag is echter of hij op tijd kan stoppen… Het beest is namelijk bijzonder bijziend.
Big 5 Zuid Afrika Witte Neushoorn
Een neushoorn heeft eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Incidenteel komt het wel eens voor dat een jong beest aangevallen wordt door een troep leeuwen. De belangrijkste vijand van de neushoorn is echter de mens. Deze jaagt op de neushoorn vanwege de hoorn, die onder andere gebruikt wordt om sierwapens van te maken.

[Totaal: 6   Gemiddelde:  3.5/5]

Pin It on Pinterest

Share This