Baviaanskloof: onbekend, maar niet onbemind

Het gebied Baviaanskloof is een cluster van een aantal beschermde gebieden, waarvan het Baviaanskloof Nature Reserve de bekendste is. Baviaanskloof Zuid AfrikaHet is één van de grootste beschermde gebieden van Zuid Afrika en nog relatief onontdekt.

De Baviaanskloof was oorspronkelijk jachtgebied van de San, ofwel bosjesmannen. Toen in de 18e eeuw de Europese jagers en boeren zich vestigden in de kloof, werd er een meer op landbouw gebaseerde levensstijl geïntroduceerd.

De Baviaanskloof heeft haar naam te danken aan de vele bavianen die je tijdens je route tegenkomt. De meeste mensen starten hun reisroute in Komdomo om vervolgens naar Willowmore te rijden. Maar natuurlijk kan je de route ook tegengesteld rijden.

Eigenlijk is het onmogelijk om Baviaanskloof in een paar woorden te omschrijven. Er is in ieder geval genoeg te zien en te beleven. Je kan er hiken door de bergen, klimmen, kamperen, wild en vogels spotten en prachtige ritten maken.

Met name de rust maakt dat je deze prachtige omgeving ten volle ervaart. Neem een 4×4 auto mee en rijd over de R322, een gravelweg, door dit geweldig ruige gebied. Wees erop voorbereid dat de weg soms helemaal weggeslagen is door regenval en dat je door riviertjes moet rijden. Je geniet intens en komt langs dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Het plaatsje Zaaimanshoek wordt ook wel “de verloren stad” genoemd. Hier maak je echt de lokale cultuur mee.

Pas tijdens je route op dat je niet zonder benzine komt te staan, want het kan zo maar een tijdje duren voordat je een tankstation(netje) tegenkomt. Ook is het verstandig om voldoende geld mee te nemen, want de kans dat je een pinautomaat tegenkomt is erg klein.

Baviaanskloof: dieren en planten

Het planten en dierenrijk bij Baviaanskloof is erg uitgebreid. Wanneer je door de indrukwekkende omgeving rijdt kan je onder andere luipaarden, buffels, kudu’s, zebra’s, talloze bokken en hartebeesten tegenkomen. Ben je benieuwd naar de planten van de Baviaanskloof? je kan hier meer dan 1000 soorten planten zien, waaronder de Protea familie.

Baviaanskloof: verradelijke temperaturen

Baviaanskloof is een ruig gebied en de temperaturen kunnen hier zowel extreem warm, als erg koud zijn. In de zomer (onze winter) kan het wel 41 graden worden, terwijl het in onze zomer (Zuid Afrikaanse winter) zowel kan vriezen als 30 graden kan zijn.

[Totaal: 7   Gemiddelde:  1.7/5]

Pin It on Pinterest

Share This